Nyt look til Horsens Holder 2024: Festugen sætter fokus på lokale kunstnere

Nyt samarbejde om årets plakat til Horsens Holder hylder kommunens lokale kunstnere og iværksættere.

Duoen Anja Nielsen og Ditte Gjøde har arbejdet sammen om at skabe den nye plakat til festugen Horsens Holder. Anja Nielsen har stået for det værk, man kan se på plakaten, mens Ditte Gjøde har tryllet med det grafiske for at skabe den helt rigtige plakat til Horsens Holder 2024.

Hvordan skal en festuge-plakat se ud? Det kan der være mange forskellige bud på, og forud for den tredje version af festugen Horsens Holder i Horsens Kommune har netop plakaten fået et helt nyt look.

Vi har vendt og drejet det flere gange – for skal vi se ud, som vi plejer – eller skal vi prøve noget nyt? Vi vil gerne fortsat signalere, at vi er en festuge for alle – og ikke kun for Horsens by, men for hele kommunen, lyder det fra Malene Koops Grønborg, der er presse- og kommunikationsansvarlig i Kultur & Event i Horsens Kommune.

Horsens Holder har i år inddraget en lokal kunstner til at stå for plakaten, så festugen får et mere kunstnerisk udtryk med en helt særlig lokal kvalitet. Håbet er, at forskellige lokale kunstnere kan komme til at pryde plakaten de næste mange år.

Det vil skabe både variation i udtrykket for Horsens Holder lige så vel som det vil skabe et nyt udstillingsrum for nogle af de mange dygtige kunstnere og kunsthåndværkere, vi har her i kommunen. Vores håb er, at vi med det her projekt har fundet en ny måde at understøtte de fantastiske kreative kræfter, der bor her, siger Malene Koops Grønborg.

Et helt nyt værk – i garn

Valget er i år faldet på lokale Anja Nielsen med kunstnernavnet SÅDANJA, der arbejder med garn og tekstiler. Hendes værker er tuftede – en gammel teknik, hvor man skaber tæpper af garn, men i en ny reformeret udgave.

Hun har blandt andet skabt Livstræet til fødeafsnittet på Regionshospitalet Horsens – et sanseligt, levende kunstværk, som vil spire hen over året i takt med, at der fødes nye Horsens-borgere. Derudover har hun også udsmykket Kunstvæggen i Borgergade i Horsens i 2023 med værket ‘No One Is Safe’.

Men hvordan udtrykker man en festuge med så mange arrangementer, der både henvender sig til børn, forældre, de unge, de ældre? Hvordan henvender man sig både til de rolige, de højlydte, de vandglade, landkrabberne, de naturelskende, musikfolket og alt derimellem – i garn? Det har Anja Nielsen spurgt sig selv om mange gange under processen med Horsens Holders nye plakat.

Det har været sjovt og udfordrende, og for mig er det både spændende at være med til at ‘gøre noget andet’ og samtidig nervepirrende, for det er aldrig helt sikkert, hvordan man når målet, siger Anja Nielsen.

– Men når Horsens Holder vælger at spørge de lokale, så mener jeg også der er en pligt, trods den frygt, der også er. Det er oplagt at inddrage den lokale kunstnerkultur og iværksætteriet ind i kulturfesten Horsens Holder, men det er modigt, da mange ting kan ske når man åbner op for de krøllede hjerner. Men jeg håber, man kan fornemme i mit værk, at det hele syder, og ‘løber lidt over på oplevelser’ – på den gode måde, siger hun.

 

Årets plakat kommer i tre forskellige farver og kommer til at kunne ses rundt omkring i kommunen i forbindelse med Horsens Holder 2024.

Udover Anja Nielsen er endnu en lokal iværksætter involveret i arbejdet med til at lave plakaten. Ditte Gjøde, der er lokal grafiker og keramiker har været med til at skabe plakatens grafiske udtryk, og med sit kunstneriske blik har hun sammen med Anja Nielsen skabt festugens nye udtryk.

I arbejdet med årets plakat synes jeg, der er opstået en interessant synergi i spændet mellem mit grafiske ‘flade’ udtryk, og Anjas smukke taktile tuftede værk, som jeg har forsøgt at forenkle og forstærke. Det er mit håb, at plakaten vil udfordre og fæstne beskuerens blik – bare et øjeblik – samt formidle de fine værdier, Horsens Holder står for, siger Ditte Gjøde.

– Det er hamrende modigt, at Horsens Holder har givet to lokale iværksættere frie rammer til at skabe årets plakat. Jeg håber, at modet og vildskaben manifesteres herigennem, siger hun.

En hyldest til kreativiteten

På årets plakat kan man se et tuftet værk, der forestiller omridset af hele Horsens Kommune med særligt udvalgte farver, der skal være med til at vise, hvad Horsens Holder er, hvad festugen indeholder og står for.

Vi har været ovenud spændte på at fortælle om arbejdet med vores nye plakat. Horsens Kommune rummer så mange dygtige iværksættere og kunstnere, og vi vil gerne være med til at hylde al den kreativitet og det gåpåmod, der findes her i kommunen. Og vi står nu med et unikt kunstværk, der er skabt specifikt til vores festuge, og det – synes vi – er noget helt særligt, siger Malene Koops Grønborg.

Planlægningen af årets festuge er i fuld gang, og inden længe begynder dele af programmet at udkomme. Følg med på www.horsensholder.dk samt på Facebook og Instagram. Har du lyst til at være med i programmet til Horsens Holder eller har du en god ide, så tøv ikke med at skrive til horsensholder@horsens.dk.

Festugen holder desuden et åbent infomøde på Horsens Kunstmuseum den 6. marts klokken 16-18 – alle er velkomne, men tilmelding er påkrævet og skal ske til horsensholder@horsens.dk senest den 4. marts.

Download årets plakat